De campagne


 

Kanker als ziektegroep is de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Op 1 januari 2019 waren er maar liefst 578.000 mensen met kanker, ongeveer 3,5% van de bevolking. Hiervan stierven er 44.739 patiënten. Dat is een derde van alle sterfgevallen. 

Net als bij mensen, komt kanker ook bij gezelschapsdieren erg veel voor. Maar liefst 1 op de 4 honden en katten krijgt op een gegeven moment kanker. Jaarlijks overlijden er 130.000 honden en katten aan kanker. Hiermee is kanker ook bij dieren doodsoorzaak nummer 1.  

 

Dé centrale plek

 

De faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht is dé centrale plek als het gaat om een integrale aanpak in de strijd tegen kanker. Onze dierenarts-onderzoekers zijn in de unieke positie om kanker bij dieren de wereld uit te helpen én tegelijkertijd bij te dragen aan fundamentele kennis en geavanceerde therapieën die ook in de humane oncologie doorslaggevend kunnen zijn. 

 

We weten inmiddels dat er nauwe overeenkomsten zijn tussen mensen en dieren als het gaat om de oorzaken, het voorkomen en het behandelen van verschillende soorten kanker. Nieuwe inzichten over de diagnose, behandeling en prognose van kanker bij dieren kan daardoor niet alleen leiden tot een verbetering in de gezondheid en het welzijn van dieren, maar ook van mensen. Wetenschappers roepen daarom al jaren op tot een multidisciplinaire samenwerking (One Medicine). 

 

De faculteit Diergeneeskunde is gevestigd op het Utrecht Science Park, naast het UMC Utrecht en het Prinses Máxima Centrum. De nauwe samenwerking tussen deze drie insituten is uniek, en zorgt voor een essentiële kruisbestuiving tussen de humane en veterinaire oncologie. 

 

Samen krijgen we kanker klein! 

 

Met de campagne “Samen krijgen we kanker klein” willen wij ons samen met dierenliefhebbers, eigenaren, dierenartsen en partners inzetten om meer (translationeel) onderzoek naar de oorzaken, effecten en gevolgen van kanker mogelijk te maken. 

Dit met het oog op nog betere behandelingen tegen kanker bij dieren te ontwikkelen, die daarnaast meer inzicht kunnen geven over betere behandelingen bij mensen met kanker.  

Samen willen wij toe naar een wereld waarin steeds meer dieren én mensen met kanker geholpen kunnen worden.

 

Help je mee? Samen krijgen we kanker klein!