Samen tegen kanker bij de Flatcoated Retriever!

Stichting FICCA
from €19,000 (86%)

Kanker is een van de meest voorkomende doodsoorzaken bij de Flatcoated Retrievers. Hoewel kanker soms te genezen is of met een combinatie van operatie, bestraling en/of chemotherapie tijdelijk te controleren is, komen er nog steeds heel veel honden aan kanker te overlijden.

 

Bij Stichting FICCA willen we hier iets aan doen. Wij willen meer onderzoek naar kanker bij de Flatcoated Retrievers mogelijk maken! Onderzoek naar hoe kanker ontstaat, wat de beste behandeling is en vooral ook hoe het te voorkomen is. Kortom, we moeten meer zicht zien te krijgen op welke honden kanker ontwikkelen.

 

Maar om dit te kunnen doen, is het essentieel dat de nodige gegevens en biomateriaal veilig en secuur opgeslagen kunnen worden in een biobank. Van honden met kanker zijn dat b.v. afstammingsgegevens, DNA en het nodige biomateriaal van een tumor. Daarnaast - en minstens net zo belangrijk - moeten er ook gegevens verzameld worden van Flatocoated Retrievers die op ouder leeftijd (10 jaar of ouder) aan een andere oorzaak dan kanker overleden zijn (de ‘gezonde veteranen').

 

Met deze actie willen wij ons inzetten voor het oprichten van een biobank bij de faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht. Dit met als doel om de nodige gegevens en biomateriaal van de Flatcoated Retrievers op te kunnen slaan, zodat er essentieel onderzoek uitgevoerd kan worden:

 

* Onderzoek gericht op de effectieve behandeling van kanker;

* Onderzoek gericht op het ontwikkelen van betrouwbare testen voor erfelijke vormen van kanker;

* Onderzoek zodat de nodige fokadviezen ontwikkeld kunnen worden om erfelijke vormen van kanker te voorkomen;

* Onderzoek, dus, om kanker bij de Flatcoated Retriever uit de wereld te helpen!

 

Help jij mee in de strijd tegen kanker bij de Flatcoated Retriever? Steun onze actie!