De behandeling van Guus bij het UU Kankercentrum voor Dieren

20 November 2020 16:44

Guus, de labradoodle, had een anaalzaktumor. De anaalzaktumor was chirurgisch verwijderd, maar bleek uitgezaaiid naar de lymfeknopen. Vanwege het niet operabel zijn van de uitzaaiingen is Guus naar het UU Kankercentrum voor Dieren verwezen. Na beoordeling van zijn case door het mutlidiscipliniare oncologie team is een combinatie van bestraling en chemotherapie geadviseerd. Ben je benieuwd hoe het nu met Guus gaat, lees dan verder!

“Guus is een bijzondere hond” aldus de eigenaresse, “een deel van het gezin”. Samen met zijn eigenaresse gaat hij om de dag de bossen in om hard te lopen. “Zo kunnen we onze conditie op peil houden”. De reden dat zij hebben gekozen voor deze behandeling, is omdat de eigenaresse zelf ook bekend is met kanker, en dus weet wat het traject inhoudt. Daarnaast wilden zij alles voor Guus doen.

Voor het bestralingstraject moesten ze wel 2 tot 3 keer per week naar Utrecht rijden, maar gelukkig vond Guus dit helemaal niet erg en doet hij het goed. “Het team is vooral heel vriendelijk en ja, rustig, dat scheelt ook wel “. Ze merkt eigenlijk vrij weinig aan Guus. Geen bijwerkingen, ook niet van de chemotherapie. Aan eigenaren die aan de start van dit traject staan of de keuze nog moeten maken,  wilt zij kwijt dat ze het niet zo extreem heeft ervaren als bij mensen. “Ze lijken er weinig last van te hebben of laten dit in ieder geval niet echt merken”.

De faculteit Diergeneeskunde is de enige plek in Nederland waar dieren met kanker, zoals Guus, bestraald kunnen worden. Dankzij onze partners die onze nieuwe versneller mogelijk hebben gemaakt, kunnen wij steeds betere behandelingen bieden voor dieren met kanker. Maar onze ambities zijn groot, want kanker blijft doodsoorzaak nummer 1 bij gezelschapsdieren. Wil je hier ook aan bijdragen, zodat we dieren met kanker nog beter kunnen helpen? Doneer nu via bovenstaande knop, jouw bijdrage maakt het verschil!