Een beter leven voor Eddi door onderzoek naar nieuwe, betere therapieën

04 February 2021 10:01

Vandaag, op donderdag 4 februari, is het Wereld Kankerdag. Ieder jaar wordt op deze dag wereldwijd stilgestaan bij kanker, een ziekte waar 1 op de 3 Nederlanders op een zeker moment mee te maken krijgt. 

Helaas komt ook bij dieren regelmatig kanker voor.  De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht is dé centrale plek als het gaat om een integrale aanpak in de strijd tegen kanker. Hormoongevoelige kankervormen zoals borstkanker, prostaatkanker, schildklierkanker en bijnierkanker, maar ook kanker van de hypofyse klier, komen nog veel te vaak voor bij dieren - én bij mensen.

"Zowel de oorzaken, het ziektebeeld, de diagnostiek en de behandeling van vele hormoongevoelige kankervormen zijn zeer vergelijkbaar bij mensen en honden. Sommige aandoeningen, zoals b.v. het syndroom van Cushing, veroorzaakt door een hypofysetumor, komen daarnaast vele malen vaker voor bij honden dan bij mensen. Dat betekent dat wij veel gerichter en beter kunnen kijken naar het ontwikkelen van nieuwe, betere therapieën, die aan de ene kant zorgen voor een beter leven voor honden als Eddi, maar tegelijkertijd ook belangrijke inzichten kunnen geven over hoe wij mensen met Cushing beter kunnen behandelen.” 

Dierenarts Interne Geneeskunde Sara Galac

Samen krijgen we kanker klein! Met jouw donatie kunnen we meer onderzoek en betere behandeling tegen kanker bij dieren - én mensen - mogelijk maken! Help je mee?