Het K.F. Hein Fonds kent mooie bijdragen toe aan twee 'Samen krijgen we kanker klein' projecten!

29 June 2021 08:03

Het K.F. Hein Fonds kent mooie bijdragen toe aan onderzoek naar de behandeling van hersentumoren en de zeldzame tumor feochromocytoom.

‘Een nieuwe behandeling tegen hoofd-hals of hersentumoren’

Deze behandeling bestaat uit gerichte injecties met radioactieve holmium-bolletjes in de tumor onder begeleiding van CT of MRI-scans bij hondenpatiënten met hoofd-hals of hersentumoren. Op deze manier zijn de bolletjes heel nauwkeurig in de tumor toe te dienen. Met deze behandeltechniek kan de stralingsdosis in de tumor heel hoog worden zonder dat omringend weefsel beschadigd wordt en de bijwerkingen zo minimaal mogelijk zijn. Deze resultaten zullen vervolgens ook worden gebruikt bij de ontwikkeling van een soortgelijke behandeling bij humane patiënten. Lees hier meer over dit project.

‘Sluipmoordenaar feochromocytoom’

Het doel is om de (genetische) achtergrond, de diagnostiek en de therapie van deze ernstige aandoening bij de hond te verbeteren. Aangezien deze tumor bij honden veel vaker voorkomt bij de mens, kunnen nieuwe inzichten over feochromocytoom bij de hond tevens bijdragen aan betere behandeling van deze aandoening bij de mens. Een belangrijke stap daarbij is het ontwikkelen van tumor organoïden, in het lab gekweekte mini-tumoren, op basis van tumorweefsel verzameld bij honden met een FCC. Met behulp van deze tumor organoïden kunnen relatief eenvoudig nieuwe medicamenten worden getest op hun potentie bij dit type patiënten, en dit zonder het gebruik of de inzet van proefdieren. Lees hier meer over dit project.

Dankzij deze genereuze bijdragen kunnen de dierenartsen-onderzoekers de volgende stappen zetten. Heel hartelijk dank! Samen krijgen we kanker klein!