"Over huisdieren met kanker", Margreet van RTV Utrecht bij Diergeneeskunde

30 January 2022 17:00

Een nieuwe aflevering van Margreet bij Diergeneeskunde op RTV Utrecht. Kanker komt veel voor bij huisdieren. Geschat wordt dat 1 op de 4 honden (25 procent) en 1 op de 6 katten (16,5 procent) tijdens hun leven een tumor zal krijgen. Ter vergelijking: ongeveer 40 procent van de mensen krijgt ooit kanker. De behandeling van kanker bij dieren heeft de laatste jaren een vlucht genomen.


Werd er 20 jaar geleden 'alleen maar' geopereerd, tegenwoordig krijgen katten en honden, net als hun baasjes, chemotherapie en bestraling. Bij sommige vormen van kanker is bestraling (met een lineaire versneller) de enige manier om kanker effectief te bestrijden. Met name bij kankervormen die operatief niet (volledig) te verwijderen zijn, is bestraling (radiotherapie) van groot belang. Behandeling met de lineaire versneller is mogelijk dankzij de steun en bijdragen van onze partners en donateurs. Lees daarover alles bij het project,'Een lineaire versneller tegen kanker'.

Margreet gaat in deze aflevering op bezoek bij het Kankercentrum voor Dieren op de faculteit Diergeneeskunde, kijk mee via RTV Utrecht.