Feochromocytoom jaarupdate 2022-2023: 'De sluipmoordenaar voor honden en mensen op het spoor '

15 augustus 2023 15:00

Dankzij de steun van de donateurs en partners van Vrienden Diergeneeskunde heeft het onderzoeksteam grote stappen gezet in de diagnostiek van Feochromocytoom en zijn er nieuwe inzichten in de genetische achtergrond. Dit onderzoek is een mooi voorbeeld van One Medicine, waarbij diergeneeskunde en humane geneeskunde elkaar versterken. In deze jaarupdate nemen we je mee in de ontwikkelingen die mogelijk zijn gemaakt door iedereen die dit project een warm hart toedraagt.
 

Een feochromocytoom (FCC) is een zeer zeldzame kanker van het bijniermerg, waarbij een overmaat van de stresshormonen adrenaline en/of noradrenaline wordt afgegeven aan het bloed. De diagnose wordt vaak gemist omdat patiënten vaak slechts subtiele klachten vertonen. Daardoor kan een FCC fataal worden en is het een echte sluipmoordenaar. Zowel de oorzaken, het ziektebeeld, de diagnostiek en de behandeling van FCC zijn zeer vergelijkbaar bij honden en mensen. 


Diagnostiek


‘Het doel van ons onderzoek is om de (genetische) achtergrond, de diagnostiek en de therapie van FCC bij de hond te verbeteren’, vertelt Sara Galac. ‘Aangezien deze tumor bij honden veel vaker voorkomt dan bij de mens, is de hond een goed model voor deze tumorziekte bij de mens.’
 

Het afgelopen jaar is het laboratoriumdiagnostiek van FCC bij de hond sterk verbeterd. Wij hebben het onderzoek naar het meten van stofwisselingproducten van adrenaline en noradrenaline afgerond en de methode geïntroduceerd als een diagnostische test voor FCC. Inmiddels is dit nieuws verspreid onder de dierenartsen in Nederland via een Nieuwsbrief en is ons onderzoek ook internationaal gepubliceerd in het “Journal of Veterinary Internal Medicine”.  

 

Nieuwe therapeutische mogelijkheden

 

Een ander onderdeel ter verbetering van de diagnostiek van FCC is het opzetten van een histopathologisch scoringsysteem die inzicht in de prognose na de operatie van FCC kan geven. Het plan is om histopathologische kenmerken van FCCs te gaan combineren met de overlevingsperiode van honden met FCC na de operatie. Uit preliminaire analyses is gebleken dat honden met een lagere Ki67-index een langere overlevingsperiode hadden dan de honden met een hogere Ki67-index. Naast al bekende immuun-kleuringen zullen we in ons scoringsysteem ook de kleuring voor pleiotrophin toevoegen. De studie naar de genetische achtergrond van FCC liet namelijk zien, dat er een significant verband is tussen de expressie van het gen pleiotrophin en de overlevingsperiode van honden met FCC. 
  

‘Op basis van de resultaten van de genetische achtergrond kunnen we nu ook een voorspelling doen voor nieuwe therapeutische mogelijkheden van honden met een FCC’ verklaart Sara Galac. ‘Er bestaat helaas nog geen medicijn om de groei van een FCC te remmen, maar ons onderzoek laat nieuwe therapeutische mogelijkheden zien. Hierdoor kunnen we gerichter medicijnen kiezen om de groei te remmen. Ons plan is om deze te testen in tumor-organoïden die we in ons laboratorium kunnen kweken. Het is daarmee mogelijk om zonder de inzet van proefdieren verschillende nieuwe medicamenten te testen.’   

 

Een beter leven door dier én mens

 

In het afgelopen jaar zijn er binnen het onderzoek naar FCC bij honden grote stappen gemaakt in het verbeteren van de diagnostiek en hebben we nieuwe inzichten gekregen over de genetische achtergrond van FCC. De komende periode zal het histopathologisch scoringsysteem afgerond worden en zal het team vervolgtesten uitvoeren om gerichter nieuwe therapieën te testen in ons laboratorium model. ‘We willen nieuwe therapieën ontwikkelen, die bijdragen aan een beter leven voor honden met deze tumorziekte. Daarnaast kan verder onderzoek bij honden substantieel bijdragen aan de toekomstige behandeling van dit type kanker bij mensen’, sluit Sara Galac af.   

 

Het onderzoek naar FCC bij de faculteit Diergeneeskunde is een mooi voorbeeld van One Medicine: het principe dat mensen volop kunnen profiteren van onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden uit de veterinaire wereld, en dat dieren op hun beurt kunnen profiteren van onderzoek bij mensen.   

Het onderzoeksteam wil de partners en donateurs van het project 'Sluipmoordenaar Feochromocytoom' hartelijk bedanken voor de steun. Wil jij ook bijdragen aan meer (translationeel) onderzoek en betere behandelingen tegen kanker bij dieren én mensen? Steun het onderzoeksthema 'Samen krijgen we kanker klein'!