Kanker bij paarden
Tijdens het poetsen voelt Marliese haar paarden altijd goed na en zo kwam ze erachter...
Het begon met een klein plekje op het rechtervoorbeen van Magic. Ze kon niet helemaal plaatsen wat het nu precies was, de vorm leek wel op een wratje. Een paar dagen later ontstond er op datzelfde plekje een wondje. Weken gingen voorbij en het wondje wilde maar niet genezen.
Het leek er zelfs op dat het wondje groter was geworden. Marliese begon zich zorgen te maken, dus nam ze contact op met de paardendierenarts. Ze heeft het zekere voor het onzekere genomen en werd doorverwezen naar de specialist op de Universiteitskliniek voor Paarden. Daar werd al snel duidelijk dat het niet zomaar een wondje was. Na een biopt bleek het om een sarcoïd te gaan.
Dat was natuurlijk even schrikken, maar op het moment dat de diagnose er was, kon ze samen met de specialisten bepalen welke behandeling daar goed bij past.
Inmiddels is het sarcoïd succesvol behandeld en is Magic weer lekker thuis, en kunnen Marliese en Magic met een gerust gevoel van elkaar genieten!
Kanker bij paarden
Net als bij mensen en gezelschapsdieren, komt kanker ook voor bij paarden. Echter, hier is eigenlijk nog onvoldoende over bekend. In eerste instantie ontstaan er gezwellen doordat cellen in het lichaam zich ongeremd delen en vermenigvuldigen, deze gezwellen worden tumoren genoemd. Tumoren kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn. Paarden kunnen verschillende soorten kanker krijgen en de tumoren kunnen overal op het lichaam voorkomen.
Bij paarden zien we vooral veel huidtumoren, zoals sarcoïden, melanomen, en plaveiselcelcarninomen. Daarnaast komt bij paarden helaas ook lymfoma voor, een kwaadaardige tumor die uitgaat van de inwendige organen.
Wees alert
Helaas wordt kanker bij paarden soms pas relatief laat gediagnostiseerd, waardoor een succesvolle behandeling steeds moeilijker wordt. Het is dan ook erg belangrijk dat paardeneigenaren hun paarden goed in de gaten houden. Een gezwel dat blijft groeien of een wondje dat maar niet wil genezen, kunnen tekenen zijn van kanker.
Een paard met kanker kan vermoeid en lusteloos ogen, kan ook stijf of zelf kreupel gaan lopen. Omdat een tumor veel energie vergt van het lichaam, kunnen paarden vermageren of spiermassa verliezen. Het is dan ook belangrijk dat een paardeneigenaar bij twijfel contact opneemt met de dierenarts. Hoe eerder kanker onderkend wordt, hoe sneller een passende behandeling ingezet kan worden.
Alsnog kennen kwaadaardige tumoren nog veel te vaak een fatale afloop. De behandelingsmogelijkheden zijn op dit moment nog relatief beperkt.
Meer kennis door onderzoek
Het is dan ook belangrijk dat wij meer te weten komen over kanker bij paarden. Daarom willen de dierenartsen-onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde meer onderzoek doen naar kanker bij paarden, hoe het ontstaat, wat er in het lichaam gebeurt en of er mogelijk betere behandelingen mogelijk zijn en ingezet kunnen worden. Dit om ervoor te zorgen dat paarden met kanker in de toekomst nog beter geholpen worden.
Help je mee?
Jouw steun maakt het mogelijk dat we meer te weten komen over kanker bij paarden zodat wij onze paarden nog beter kunnen helpen.
Samen krijgen we kanker klein!