Samen tegen botkanker!

Afgesloten

 

Op een gegeven moment liep hond Saartje steeds moeilijker. De dierenartsen van het Universitair Dierenziekenhuis in Utrecht constateerden snel wat er aan de hand was: Saartje had een osteosarcoom, een type botkanker dat voorkomt bij honden én bij kinderen.

Om Saartje te helpen, werd haar poot geamputeerd. Op deze manier kan Saartje weer pijnvrij lopen, en kan de tumor niet verder groeien en ook niet verder uitzaaien.

Maar misschien nog het meest bijzonder: Saartjes tumor gaat er voor zorgen dat honden én kinderen met osteosarcoom straks beter geholpen kunnen worden.


Drs. Roelof van Ewijk, fellow kinderoncologie en onderzoeker bij het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht: “Botkanker is een zeldzame ziekte. Het osteosarcoom is de meest voorkomende vorm van botkanker bij kinderen en jongvolwassenen. Het is een agressieve vorm van kanker waarvoor behandeling met chemotherapie en operatie zeer belangrijk zijn. Er wordt hard gewerkt aan het verbeteren van de behandeling, maar op dit moment komt bij 2 op de 5 kinderen de kanker toch weer terug.”

Nader onderzoek hard nodig!

 

Dr. Maurice Zandvliet, dierenarts bij het Universitair Dierenziekenhuis, is gespecialiseerd in veterinaire oncologie. “Bottumoren komen niet alleen bij mensen voor. Osteosarcoom is de meest voorkomende bottumor bij de hond en komt zelfs 27 keer vaker voor bij honden dan bij mensen. Vanuit verschillende wetenschappelijke studies weten we dat osteosarcoom bij mens en dier verrassend veel op elkaar lijken en zich in de patient heel vergelijkbaar gedragen.”

“Door onder andere MRI-scans en de gevoeligheid van het tumorweefsel voor medicatie te bestuderen, kunnen we beter begrijpen hoe deze tumor werkt en hoe we hem kunnen bestrijden. En door osteosarcoom bij honden te behandelen, krijgen we dus tegelijkertijd nieuwe inzichten in hoe osteosarcoom bij mensen in elkaar zit. Zo kunnen we substantiële bijdragen leveren aan betere diagnostiek en uiteindelijk aan betere behandeling.”

Daarnaast zijn de specialisten van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie al veel verder op het gebied van behandelmethodes. Kinderoncoloog dr. Lianne Haveman: “Naast samen onderzoek te doen, kunnen we de dierenartsen adviseren over hoe osteosarcoom bij honden nog beter te behandelen is. Door het uitwisselen van kennis over osteosarcoom is er dus een versterkend effect op zowel de humane geneeskunde als de diergeneeskunde.”

 

Samenwerking faculteit Diergeneeskunde, UMC en PMC 

 

Een hond met osteosarcoom behandelen, en tegelijkertijd waardevol inzicht verkrijgen in hoe osteosarcoom bij kinderen in elkaar zit? Dat is waar het onderzoeksteam van de faculteit Diergeneeskunde, het Prinses Máxima Centrum en het UMC Utrecht naar toe willen. Prof. dr. Jeroen Hendrikse is voorzitter divisie beeld en oncologie van het UMC Utrecht. “Utrecht Science Park heeft zowel nationaal als internationaal een vooraanstaande positie om invulling te geven aan dit soort samenwerkingen. In dit project willen wij onze gezamenlijke expertise op het gebied van de radiologie en oncologie bij mensen en dieren gaan bundelen, en samen tot meer kennis komen hoe wij osteosarcoom – en kanker in het algemeen – bij mensen en dieren nog beter kunnen behandelen.”

 

De samenwerking tussen de veterinaire en de humane geneeskunde op gebied van osteosarcoom is slechts een voorbeeld van de grote meerwaarde van zogenaamd ‘One Medicine’ onderzoek. Nieuwe inzichten omtrentet de diagnose, behandeling en prognose van kanker bij dieren leiden dus niet alleen tot een verbetering in de gezondheid en het welzijn van dieren, maar kunnen ook heel veel betekenen in de strijd tegen kanker bij mensen. 

 

Help je mee? 

Jouw bijdrage helpt zorgt ervoor dat wij steeds meer honden én kinderen met osteosarcoom kunnen helpen.

Samen krijgen we kanker klein!


Ben je het baasje van een hond met de diagnose osteosarcoom? Dan kan je hier contactgegvens achterlaten, een van de oncologen van het Universitair Dierenziekenhuis neemt dan zo snel mogelijk contact op om je te informeren over de behandel-mogelijkheden.