Op weg naar targeted therapy bij honden met lymfeklierkanker

Closed

 

Maligne lymfoom (lymfeklierkanker) is een van de meest voorkomende kankervormen bij de hond. Jaarlijks krijgen meer dan 100 per 100.000 honden deze ziekte. Zonder therapie is de overlevingstijd van een hond met lymfeklierkanker erg kort, namelijk maximaal 3 maanden. Bij behandeling met reguliere chemotherapie valt de kanker echter in de meest gevallen goed te controleren. Deze controle is meestal tijdelijk doordat de tumor resistent wordt tegen de gebruikte chemotherapie-middelen.

Er is dan ook behoefte aan andere therapeutische mogelijkheden. Het streven is hierbij te zoeken naar middelen die zo specifiek mogelijk zijn, minimale bijwerkingen voor de hond opleveren en veilig in het gebruik zijn voor een eigenaar.

Dit wordt ook 'targeted therapy' genoemd. 

 

De inzet van targeted therapy

 

Tijdens targeted therapy wordt de celdeling in specifieke moleculaire paden in de tumor geremd, waardoor de tumor niet langer door kan groeien. Echter, juist omdat targeted therapy erg specifiek is, kan vaak niet elk middel bij elke hond met lymfoom worden ingezet. Daarom is onderzoek nodig om de verschillende remmers in kaart te brengen.

Eerder onderzoek, mede mogelijk gemaakt door de Stichting Dierenziekenhuis Maria Naundorf-van Gorkum, toonde aan dat bij honden met lymfeklierkanker vaak meerdere moleculaire paden betrokken zijn als het gaat om de celdeling in de tumor. Voor een aantal van deze paden bestaan specifieke remmers, die daarmee mogelijk als therapie bij lymfoom van de hond ingezet kunnen worden. 

 

Geschikte remmers als therapie 

 

Het doel van het huidige onderzoek is om in een grotere groep hondenpatiënten met lymfoom te kijken naar de expressie van verschillende genen betrokken bij de celdeling. Op basis hiervan willen de onderzoeker-dierenartsen een inschatting  maken of - en welke - potentieel geschikte remmers als therapie bij lymfoom zouden ingezet kunnen worden.

Er is door de jaren heen overgebleven tumorweefsel verzameld van hondenpatiënten die bij het Universitair Dierenziekenhuis zijn behandeld voor hun lymfoom, b.v. na het afnemen van een lymfeklierbiopt. Dit materiaal is geschikt voor het meten van genexpressie (qPCR) en de resultaten ervan kunnen op deze wijze gekoppeld worden aan klinische data.

De uitkomsten van dit onderzoek zouden niet alleen een verbetering van de huidige therapie kunnen opleveren, maar geven ook extra behandelmogelijkheden bij dieren waarbij chemotherapie niet meer effectief is of waar eigenaren door (privé) omstandigheden moeten afzien van een behandeling met reguliere chemotherapie.

  

Help je mee?

 

Jouw bijdrage zorgt ervoor dat onze onderzoeker-dierenartsen kunnen werken aan 'targeted therapy' voor honden met lymfklierkanker.

Samen krijgen we kanker klein!