De behandeling van de hersentumor van Cooper: "Het welzijn van Cooper heeft bij het gezin altijd voorop gestaan"
23 October 2020 15:20Cooper is in het voorjaar van 2020 op de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren drie weken bestraald vanwege een hersentumor. Studenten interviewden de eigenaar van Cooper om te vragen naar hun beleving van dit proces en natuurlijk hoe het nu met Cooper gaat!
“Ruim 7 jaar geleden hebben wij Cooper als pup in ons gezin gekregen. In de loop der jaren is hij een onlosmakend onderdeel van ons gezin geworden.” Het welzijn van Cooper heeft bij het gezin altijd voorop gestaan. Toen dr. Van Zandvliet aangaf dat hij met een positief gevoel het traject in zou gaan, hebben zij besloten er voor te gaan. “Wijzelf hebben dit traject als bijzonder prettig ervaren. Altijd meer dan voldoende tijd genomen door alle betrokkenen als dr. van Zandvliet en dr .Feenstra maar ook de begeleiders bij de radiotherapie zelf om vragen te beantwoorden en rekening te houden met hoe Cooper het beste begeleid kon worden. Cooper heeft dit zelf ook niet als vervelend ervaren. Na een paar dagen liep hij vastberaden door naar zijn “meisjes” in de behandelruimte.” De eigenaar van Cooper stelt het bijzonder op prijs dat dr. Feenstra hen de bestralingsruimte heeft laten zien en hoe de behandeling in zijn werk gaat.
Aanvankelijk heeft Cooper de anesthesie als minder plezierig ervaren waardoor hij s ’avonds veel jankte. Na aanpassing van zijn anesthesieprotocol, ging dit een stuk beter en was hij weer de oude. Gedurende het traject heeft Cooper geen bijwerkingen laten zien. De gedragsafwijkingen die hij aanvankelijk had, verdwenen gedurende het traject snel en ook keerden alle verminderde functies weer goed terug. Op dit moment gaat het goed met Cooper.
“Wij houden Cooper ongemerkt wel meer in de gaten met betrekking tot mogelijk afwijkend gedrag, zonder daar spastisch over te doen. Laat hem maar lekker hond zijn is ons motto”. Aan eigenaren die nog aan het begin of voor de keuze van dit traject staan wil de eigenaar het volgende kwijt: “Wij kunnen eigenlijk alleen maar onze positieve ervaringen meegeven en de geruststelling dat alle medewerkers van de kliniek alles (zullen) doen wat in hun macht ligt om het voor dier en eigenaren zo ‘aangenaam’ mogelijk te maken, zonder realisme ten aanzien van bijvoorbeeld kans op succes van de behandeling uit het oog te verliezen. Voor zowel eigenaren als medewerkers van de kliniek moet vanuit ethisch oogpunt het belang van het dier altijd voorop blijven staan. Financieel zijn dit echter ingrijpende behandelingen. Niet iedereen kan zich dat veroorloven ook al lijkt er een grote mate van succes uit de behandeling te kunnen komen.”
De faculteit Diergeneeskunde is de enige plek in Nederland waar dieren met kanker bestraald kunnen worden. Dankzij onze partners die onze nieuwe versneller mogelijk hebben gemaakt, kunnen wij steeds betere behandelingen bieden voor dieren met kanker. Maar onze ambities zijn groot, want kanker blijft doodsoorzaak nummer 1 bij gezelschapsdieren. Wil je hier ook aan bijdragen, zodat we dieren met kanker nog beter kunnen helpen? Doneer nu via bovenstaande knop, jouw bijdrage maakt het verschil!