Zieke hond helpt patiënt met zeldzame kanker - gift voor meerjarig onderzoek
08 maart 2021 11:49
Dankzij een grote gift van Stichting Abri voor Dieren kan dr. Sara Galac en haar team van start gaan met een meerjarig onderzoek naar een zeer zeldzame kanker van het bijniermerg, feochromocytoom, waarbij een overmaat van de stresshormonen adrenaline en noradrenaline wordt afgegeven aan het bloed. Deze zogenaamde feo’s zijn lastig te diagnosticeren en daardoor echte sluipmoordenaars. Doordat ze vaker voorkomen bij honden dan bij mensen, helpt onderzoek naar honden met feochromocytoom bij het beter begrijpen van deze tumorziekte bij de mens.
Dr. Sara Galac is dierenarts en leider van de onderzoeksgroep oncologie: “Zowel de oorzaken, het ziektebeeld, de diagnostiek en de behandeling van kankervormen zoals feochromocytoom zijn zeer vergelijkbaar bij honden en mensen. Echter, bij mensen is deze vorm van kanker relatief zeldzaam, waardoor er te weinig patiënten zijn om studies op te zetten met voldoende wetenschappelijke onderbouwing. Een ander probleem is dat bij mensen te weinig tumorweefsel beschikbaar is voor goed onderzoek. Daardoor duurt het ontwikkelen van nieuwe behandelingen onacceptabel lang. Bij honden komt een feochromocytoom veel vaker voor. Alleen al bij het Universitair Dierenziekenhuis wordt de diagnose gemiddeld een keer per week gesteld.”
“Met het onderzoek naar feochromocytomen bij de hond willen we nieuwe, betere diagnostiek en therapieën ontwikkelen, die bijdragen aan een beter leven voor honden met deze vreselijke tumorziekte. Daarnaast kan het onderzoek bij honden ook substantieel bijdragen aan de toekomstige behandeling van dit type kanker bij mensen. We zijn dan ook heel dankbaar voor de genereuze steun van Stichting Abri voor Dieren.”
Een belangrijke stap in het onderzoek is het ontwikkelen van tumor-organoïden: in het lab gekweekte mini-tumoren waarop medicijnen uitgetest kunnen worden, zonder gebruik van proefdieren.
Vandaag start de Week van de Zeldzame Kankers
Jaarlijks krijgen ongeveer 20.000 Nederlanders de diagnose van een zeldzame vorm van kanker. Om aandacht te vragen voor patiënten met een zeldzame kanker is er van 8 tot 14 maart de Week van de Zeldzame Kankers. Ook bij dieren komt regelmatig kanker voor. De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht is dé centrale plek als het gaat om een integrale aanpak in de strijd tegen kanker.
One Medicine: betere diergeneeskunde, betere humane geneeskunde
Het onderzoek naar zeldzame kankers bij de faculteit Diergeneeskunde is een mooi voorbeeld van One Medicine: het principe dat mensen volop kunnen profiteren van onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethodes uit de veterinaire wereld, en dat dieren op hun beurt kunnen profiteren van onderzoek bij mensen. De meest voorkomende ernstige ziekten bij huisdieren zijn namelijk veelal dezelfde als waar mensen aan lijden. Denk naast kanker ook aan hartaandoeningen, hormonale ziektes en problemen met het bewegingsapparaat. Het verloop van deze ziekten is vaak vergelijkbaar bij dieren en mensen. Daarom werken dierenartsen en onderzoekers van het Universitair Dierenziekenhuis samen met artsen uit de humane gezondheidszorg aan onderzoek naar betere diagnostiek en betere behandelingsmethodes van deze ziekten. Deze samenwerking tussen de diergeneeskunde en de humane geneeskunde draagt bij aan een gezondere wereld voor dieren én mensen.
Samen krijgen we kanker klein
Deze geweldige gift is een fantastische opsteker voor de campagne “Samen krijgen we kanker klein”. Met deze campagne maakt Vrienden Diergeneeskunde samen met dierenliefhebbers, eigenaren, dierenartsen en partners meer (translationeel) onderzoek en betere behandelingen tegen kanker bij dieren én mensen mogelijk, zonder de inzet van proefdieren.