Wereldkankerdag: Hoe onderzoek naar kanker bij dierpatiënten bijdraagt aan de ontwikkeling van nieuwe of betere medicijnen voor mens én dier

04 February 2022 13:28

Op 4 februari is het Wereldkankerdag en wordt wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Het thema dit jaar is “close the care gap”, om aandacht te besteden aan het feit dat iedere patiënt recht zou moeten hebben op een goede behandeling.

Patiënten die lijden aan een zeldzame vorm van kanker lopen er namelijk tegenaan dat er voor hen nog steeds geen goede behandeling bestaat. Omdat de kanker zeldzaam is, zijn er veel minder patiënten, en is het moeilijk om onderzoek te doen. Hierdoor duurt een ontwikkeltraject van nieuwe geneesmiddelen vaak heel lang en is het extreem duur.

Tegelijkertijd komen veel vormen van kanker die zeldzaam zijn bij mensen veel vaker voor bij huisdieren: bij honden wordt bijvoorbeeld de diagnose bijnierkanker minstens tien keer vaker gesteld dan bij mensen. Dit betekent dat het tumorweefsel van een dierpatiënt veel kan betekenen voor het ontwikkelen van nieuwe medicijnen voor zowel dierpatiënten áls humane patiënten.

Technologische ontwikkelingen maken het mogelijk om van tumorweefsel van dierpatiënten zogenaamde organoïden, oftewel mini-tumoren te kweken in het lab die lijken op de echte tumoren. Wanneer een bijniertumor chirurgisch verwijderd wordt bij een dierpatiënt, kunnen de dierenartsen-onderzoekers vervolgens een stuk van deze tumor bewaren voor het onderzoek (met toestemming van de eigenaar) om hiervan een bijnier-organoïd te kweken.


Dankzij een speciale bioreactor, ontwikkeld door onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde, waarin precies de juiste omstandigheden heersen om deze organoïden van dierpatiëntenweefsel te kweken, kunnen de mini-tumoren sneller groeien. Zo kunnen er straks méér organoiden gekweekt worden die het mogelijk maken om geneesmiddelen sneller en betrouwbaarder te testen.

                                                             De organoïden bioreactor


Zo kunnen dierpatiënten met kanker bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe of betere medicijnen voor mensen en dieren met zeldzame vormen kanker en leren de humane geneeskunde en diergeneeskunde van elkaar. Dit onderzoek is een mooi voorbeeld van One Medicine: het principe dat mensen volop kunnen profiteren van onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethodes uit de veterinaire wereld.

Wil je zien hoe dit soort onderzoek in zijn werk gaat? Kijk morgen, zaterdag 5 februari, om 17:00 uur naar 'Margreet bij Diergeneeskunde' op RTV Utrecht. Uitzending gemist? Deze, en de eerdere afleveringen van de serie zijn online terug te zien via de site van RTV Utrecht

Lees hier alles over het project 'Organoïden tegen kanker bij dier en mens'.

Steun ons en draag bij aan een gezonde toekomst voor mens én dier.