Editie NL | Zieke hond kan kankerpatiënten helpen: 'Écht de beste vriend van de mens'

05 februari 2021 16:16

Op Wereldkankerdag is er aandacht voor kanker bij mens én bij dier. EditieNL spreekt met Heleen Werkhoven, eigenaresse van hond Jumper. Ze kwam kortgeleden terecht op de faculteit Diergeneeskunde, waar bleek dat Jumper de ziekte van Cushing en een middelgrote tumor had. Op 25 januari is hij geopereerd. Het syndroom van cushing is zowel bij mensen als dieren een ernstige aandoening. En het onderzoek naar betere behandeling van cushing bij hond én mens is in volle gang. 

Aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht is er een nieuwe manier ontdekt om verschillende vormen van kanker te onderzoeken. Het is onderzoekers gelukt om tumoren van honden te kweken in het lab. Daarop kunnen medicijnen getest worden. Dat is alleen niet effectief voor de behandeling van de honden zelf, maar ook voor die van de mens.

"Het is belangrijk voor de behandeling van kanker bij honden, maar ook bij de mens. De ziekte ontwikkelt zich hetzelfde, alleen heeft een hond vier poten", vertelt Sara Galac, dierenarts interne geneeskunde, aan EditieNL. Zowel de oorzaken en het ziektebeeld als de diagnostiek en de behandeling zijn namelijk vergelijkbaar. "Door te testen kunnen we achterhalen welk medicijn de groei van de tumor stopt."

Sommige kankersoorten komen vaker voor bij honden dan bij mensen, bijvoorbeeld het syndroom van Cushing. Deze vorm komt maar liefst duizend keer meer voor bij honden dan bij mensen.

"Daardoor hebben we 1000 keer meer weefsel om dit te onderzoeken. Proefdieren zijn niet meer nodig."

Tot nu toe is er nog geen medicijn ontdekt dat de groei van de tumoren tegenhoudt. Toch is Galac erg blij met deze nieuwe manier van onderzoeken.

"De hond is dus écht de beste vriend van de mens."

Wil je het hele artikel en de video met Sara Galac en Jumper bekijken? Bekijk het op de site van EditieNL!

Beeld en tekst: EditieNL