Kilometer voor kilometer krijgen we kanker klein! Doe je mee?

03 oktober 2020 10:22

Sportieve dierenartsen van de faculteit Diergeneeskunde gaan op Dierendag vanaf het Utrecht Science Park van start met het lopen en fietsen van routes in de vorm van dieren. Dit doen ze om geld op te halen voor meer onderzoek en betere behandeling tegen kanker bij dieren en mensen. De dierenartsen hopen hiermee zo veel mogelijk dierenliefhebbers te enthousiasmeren om mee te doen. Daar komt nog bij dat het juist in deze tijd belangrijk is om, op een veilige en verantwoorde manier, te blijven bewegen.   

Maurice Zandvliet, dierenarts en veterinair oncoloog, zelf fervent hardloper, doet ook mee: “Kanker is zowel bij mensen als dieren doodsoorzaak nummer één.  Ik behandel dieren met kanker en ik doe onderzoek. We werken nauw samen met de collega’s uit de humane geneeskunde. Er zijn namelijk veel overeenkomsten tussen dieren en mensen. Op het moment dat wij nieuwe inzichten opdoen hoe kanker bij dieren in zijn werk gaat, of betere behandelmethodes voor dierpatiënten ontwikkelen, is de stap naar de mens niet groot.”

Dierenroutes.nl

De actie is opgezet door Vrienden Diergeneeskunde, het goededoelenfonds van de faculteit Diergeneeskunde. Vanaf Dierendag, op 4 oktober, kunnen sportieve dierenliefhebbers op www.dierenroutes.nl voor een kleine donatie heel eenvoudig een eigen wandel-, hardloop- of fietsroute aanmaken in de vorm van een (lievelings)dier. Er zijn voorbeelden van routes beschikbaar, ter inspiratie of om na te lopen of te fietsen. Campagnepartner Van Lanschot Healthcare, de bank voor medici en ondernemende dierenartsen steunt de actie door de eerste 500 donaties op de campagnepagina te matchen.

Winactie leukste dierenroute

Dierenliefhebbers die een eigen actie aanmaken, en zich laten sponsoren door familie, vrienden of collega’s, komen in aanmerking voor de winactie ‘leukste dierenroute’ en maken kans op fantastische prijzen van de campagnepartners Prins Petfoods, Avonturia de Vogelkelder en Onori.

Samen krijgen we kanker klein

Inga Wolframm, Vrienden Diergeneeskunde: “Onderzoek kost geld en helaas komt onderzoek naar kanker bij dierpatiënten vaak niet in aanmerking voor subsidies. Hier willen wij iets aan doen. Samen met dierenliefhebbers willen wij meer onderzoek en betere behandelingen tegen kanker bij dieren mogelijk maken. Dit doen we door dierenliefhebbers te enthousiasmeren om, ook in deze uitdagende tijden op een veilige manier, zo veel mogelijk kilometers te wandelen, te hardlopen of te fietsen allemaal in de vorm van dieren.”